
Partnership Pension Account Death Benefits Scheme 

Partnership Pension Account Death Benefits 
Scheme 
The Minister for the Civil Service, in exercise of the powers conferred by 
section 1 of the Superannuation Act 1972( )a  and now vested in him( )b , after 
consultation with persons appearing to the Minister to represent persons likely 
to be affected, hereby makes the following scheme: 

1.– (1) This scheme may be cited as the Partnership Pension Account 
Death Benefits Scheme. 

(2) This scheme shall come into operation on 30 April 2003 but 
shall have effect from 1 October 2002. 

Authorised on behalf of the Minister for the Civil Service 

                                            
a 1972 c.11. 
b See article 2(1)(c) of S.I. 1981/1670 and article 3 of S.I. 1995/269 
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Part A 

Interpretation 

A.1 Interpretation: general 

(1) In these rules, unless the context otherwise requires, the following 
expressions shall have the following meanings- 

“PCSPS” means the Principal Civil Service Pension Scheme; 

“the 1972 Section” means Section II of the PCSPS; 

“the 2002 Section” means Section I of the PCSPS; 

“assumed pay” shall have the same meaning as in rule A.3 of the 2002 
Section; 

“Civil Service Compensation Scheme” means the Civil Service 
Compensation 

Scheme which was laid before Parliament on 9 January 1995 under 
section 1 of  the Superannuation Act 1972 as from time to time 
amended; 

“eligible employment” means- 

(a) employment in the Civil Service of the State; 

(b) employment that is listed for the time being in Schedule 1 to the 
Superannuation Act 1972; 

“employment” includes an office or appointment, and related 
expressions are to be read accordingly; 

“final pensionable earnings” has the meaning given in rule A.3 of this 
Scheme; 

“last day of his eligible service” means the last day of the latest period 
of service falling within a person’s current period of eligible employment 
during which he has a partnership pension account to which his 
employer is paying contributions; 

“Minister” means the Minister for the Civil Service; 

“partnership pension account”, in relation to a person in eligible 
employment, means- 
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(a) a stakeholder pension scheme or a personal pension scheme to 
which the person’s employer is paying contributions, 

(b) a stakeholder pension scheme or personal pension scheme to 
which his employer is not making contributions because: 

(i) the person received benefits under section 2 of the Civil 
Service Compensation Scheme (compulsory retirement 
and redundancy) or section 3 of that Scheme (flexible 
retirement) on the basis of enhanced reckonable service, 
and 

(ii) the period by which his reckonable service was enhanced 
exceeds the period beginning with the day on which the 
person’s retirement under those sections began and 
ending with the day before he was re-employed in the 
eligible employment, or 

(c) a stakeholder pension scheme or personal pension scheme to 
which his employer is not making contributions because he is 
not receiving earnings which are pensionable earnings for the 
purposes of this Scheme (other than because he is on an 
unauthorised absence); 

“pensionable earnings” shall have the same meaning as in rule A.2 of 
the 2002 Section; 

“permanent pensionable earnings” shall have the same meaning as in 
rule A.2 of the 2002 Section; 

“permitted maximum” means the applicable figure for the tax year in 
which the person’s eligible employment ends, which shall be – 

(a) in relation to any tax year before the tax year 2006-07, the figure 
specified for that tax year in an order made under section 590C 
of the Income and Corporation Taxes Act 1988, and 

(b) in relation to any later year, the figure found for that year by 
virtue of paragraphs  (4) to (6); 

“personal pension scheme” means a personal pension scheme, within 
the meaning of section 1 of the Pension Schemes Act 1993, that is 
registered under Chapter 2 of Part 4 of the Finance Act 2004; 

“Scheme” means the Partnership Pension Account Death Benefits 
Scheme; 

“scheme year” means a period of one year beginning 1 April and 
ending 31 March; 
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“stakeholder pension scheme” means a scheme which is a stakeholder 
pension scheme for the purposes of Part I of the Welfare Reform and 
Pensions Act 1999; 

(2) The Interpretation Act 1978 applies for the interpretation of the rules of 
this Scheme as it applies to an Act of Parliament. 

(3) The Cabinet Office is appointed to be responsible for the discharge of 
all duties relating to the Scheme which are imposed on the 
administrator under Chapter I of Part XIV of the Income and 
Corporation Taxes Act 1988. 

(4) The figure referred to in paragraph (b) of the definition of “permitted 
maximum” is £108,600.  This is subject to paragraphs (5) and (6). 

(5) If the retail prices index for the month of September preceding the tax 
year 2007-08 or any later tax year is higher than it was for the previous 
September, the figure for that year shall be an amount arrived at by –  

(a) increasing the figure for the previous tax year by the same 
percentage as the percentage increase in the retail prices index, 
and 

(b) if the result is not a multiple of £600, rounding it up to the 
nearest amount which is such a multiple. 

(6) If the retail prices index for the month of September preceding the tax 
year 2007-08 or any later tax year is not higher than it was for the 
previous September, the figure for that year shall be the same as for 
the previous tax year. 

A.2 

This rule has been deleted. 

A.3 Meaning of “final pensionable earnings” 

(1) In this Scheme, “final pensionable earnings” means the greater of: 

(a) the person’s permanent pensionable earnings in the 12 months 
ending on the last day of his eligible service; 

(b) the person’s  permanent pensionable earnings in one of the last 
two complete scheme years ending on or before the last day on 
which he was in eligible employment. 

(2) The final pensionable earnings of a person to whom this Scheme 
applies who is employed part-time during any period are calculated by 
reference to the person’s actual rate of pensionable earnings during 
that period. 
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(3) If at any time during any period that is relevant for paragraph (1) a 
person to whom this Scheme applies is treated as receiving assumed 
pay, for the purposes of that paragraph his permanent pensionable 
earnings for that period include that assumed pay. 

(4) If a person to whom this Scheme applies was not in eligible 
employment for the whole of the period of 12 months mentioned in 
paragraph (1)(a), that paragraph applies as if it referred to the person’s 
annualised permanent pensionable earnings in the latest period of 
eligible employment ending with the last day of his eligible service. 

(5) The person’s annualised permanent pensionable earnings for a period 
are PPE x 365/N, where – 

PPE is the person’s permanent pensionable earnings for the period, 
and 

N the number of days in the period. 

(6) But if that period includes the date 29 February, paragraph (5) has 
effect with the substitution for “365” of “366”. 

(7) Subject to paragraph (8), for the purposes of paragraph (1), only 
pensionable earnings in the latest period of eligible employment  may 
be taken into account. 

(8) Where the latest period of eligible employment is separated from an 
earlier period of eligible employment to which paragraph (9) applies, 
pensionable earnings in the earlier period of eligible employment may 
be taken into account. 

(9) This paragraph applies where a person to whom this Scheme applies 
ceases to be employed in eligible employment and after a period not 
exceeding 6 months becomes employed again in eligible employment. 

(10) If the calculation of final pensionable earnings produces an amount 
exceeding the permitted maximum, the excess is disregarded. 
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Part B 

Application 

B.1 Persons to whom this Scheme applies 

(1) This Scheme applies to any person who has a partnership pension 
account. 

 This is subject to paragraphs (2) and (3). 

(2) A person is excluded from this Scheme if – 

(a) the terms and conditions of his employment provide that the 
Scheme does not apply to him, or 

(b) his employer has made alternative provision for death benefits in 
respect of him, or 

(c) his employer is not paying contributions to the Minister for this 
Scheme to apply to him, or 

(d) he opts for the Scheme not to apply to him. 

(3) A special adviser is excluded from this Scheme if he falls within 
paragraph (2) or if  - 

(a) he was in eligible employment before 1 October 2002, 

(b) he has a personal pension to which his employer was 
contributing before 1 October 2002, and 

(c) he did not accept his employer’s offer to provide death benefits 
in respect of him under this Scheme. 
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Part C 

C.1 Lump sum death benefits 

(1) If a person to whom this Scheme applies dies before reaching his 75th 
birthday, the Minister may pay the lump sum calculated in accordance 
with paragraph (4) to- 

(a) the person or persons nominated by that person in accordance 
with rule C.2 and/or 

(b) that person’s personal representatives. 

(2) If the Minister decides to pay all or part of the lump sum to persons 
nominated in accordance with rule C.2 and more than one individual 
has been so nominated, the payment is to be made to them in such 
proportions as he considers appropriate. 

(3) If the Minister decides to pay the lump sum to the person or persons 
nominated in accordance with rule C.2 and to the personal 
representatives, the payment is to be made to the relevant parties in 
such proportions as he considers appropriate. 

(4) The amount of the lump sum payable under this rule is an amount 
equal to the person’s final pensionable earnings multiplied by three. 

 This is subject to paragraphs (6) to (9). 

(5) This paragraph has been deleted.  

(6) The amount of the lump sum must not exceed the greater of- 

(a) four times the person’s final pensionable earnings, or 

(b) £5000. 

(7) If a lump sum is payable in respect of a person to whom this Scheme 
applies under rule 3.16 of the 1972 Section (Preserved benefits), the 
amount specified in paragraph (4) is only payable if and to the extent 
that it exceeds the aggregate amount of any lump sum payments made 
in respect of him under rule 3.16 of the 1972 Section. 

(8) If a lump sum is payable in respect of a person to whom this Scheme 
applies under rule E.16 of the 2002 Section (Amount of lump sum 
benefit under rule E.14: deferred members), the amount specified in 
paragraph (4) is only payable if and to the extent that it exceeds the 
aggregate amount of any lump sum payments made in respect of him 
under rule E.16 of the 2002 Section. 
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(9) If a lump sum is payable in respect of a person to whom this Scheme 
applies under rule 3.16 of the 1972 Section (Preserved benefits) and 
under rule E.16 of the 2002 Section (Amount of lump sum benefit 
under rule E.14: deferred members), the amount specified in paragraph 
(4) is only payable if and to the extent that it exceeds the aggregate 
amount of any lump sum payments made in respect of him under rule 
3.16 of the 1972 Section and rule E.16 of the 2002 Section. 

C.2 Nominations for lump sum death benefits 

(1) For the purposes of rule C.1 (lump sum death benefits), a person to 
whom this Scheme applies (“the member”) may nominate- 

(a) one or more individuals, or 

(b) one incorporated or unincorporated body. 

(2) If the member nominates two or more individuals, he may indicate in 
the nomination how he wishes the payments to be apportioned 
between them. 

(3) The member must make his nomination by notice in writing to the 
Scheme administrator in such form as the Minister may prescribe or is 
willing to accept. 

(4) The member may revoke or alter a nomination by a further notice in 
writing to the Scheme administrator in such form as the Minister may 
prescribe or is willing to accept. 

(5) The nomination of a person is invalid if the person nominated is an 
individual who- 

(a) was married to, or was the civil partner of, the member at the 
date the nomination was made and is not married to, or is not 
the civil partner of, the member immediately before the 
member’s death, or 

(b) predeceases the member. 

(6) If a person nominated is convicted of the offence of murder or 
manslaughter of    the member, the person’s nomination is to be 
treated as invalid from the member’s death. 

(7) If the person nominated is convicted of any offence, other than those 
mentioned in paragraph (6), of which the unlawful killing of the member 
is an element, the person’s nomination may, at the Minister’s 
discretion, be treated as invalid from the member’s death. 
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Explanatory Memorandum 

(This memorandum does not form part of the scheme) 

The Partnership Pension Account Death Benefits Scheme provides for a lump 
sum to be paid on death in service to the nominated beneficiaries and/or 
personal representatives of persons serving in the Civil Service and 
employees of bodies admitted to Schedule 1 of the Superanuation Act 1972 
who have opted for a partnership pension account. 
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